Termék részletek


Tar Lőrinc pokoljárása

Raktárkészlet: NINCS
Tar Lőrinc pokoljárása
800 Ft
 • A középkori kódexirodalom képzeletfelszabadító olvasmányai közül az első helyek egyike illet meg a vizionárius irodalmat, mely valamennyi korabeli elbeszélő prózánál - még a legendánál is - nyitottabb volt. Felszabadította a vallási dogmák nyűgétől szárnya szegett költői fantáziát, engedte tévedni hőseit, kényekedve szerint utaztatta őket égen-földön, szárazon és vizen, levitte a poklok fenekére, felemelte a mennyekig.

  A pokolra szálló lovagok között magyarok is voltak, az egyik legnevezetesebb Tar Lőrinc, Zsigmond király udvari embere, aki 1411-ben megjárta az írországi Szent Patrik Purgatóriumot, a középkor híres zarándokhelyét. Alakja, pokoljárásának csodálatos eseményei köré gazdag legendaanyag szövődött. Megörökítette őt egy versében Tinódi Sebestyén, említi Arany János is a Toldi szerelmé-ben, egy ismeretlen szerző latin nyelvű verse kalandozásainak, utazásainak jeles állomásait sorolja fel. Irodalomtörténet-írásunk is sokat foglalkozott vele, bár pokoljárásának története eddig még nem került magyarul kiadásra, egy latin nyelvű kódex rejtette a British Múzeumban.

  Most először adjuk köre magyarul Tar Lőrinc pokoljárásának történetét, közöljük Tinódi Sebestyén költeményének Tar Lőrincre vonatkozó részletét, valamint a lovag kalandjait soroló latin nyelvű vers magyar fordítását.

  Tartalmazza kötetünk a másik nevezetes középkori pokoljáró, Krizsafán fia György vízióinak eredetileg latin nyelvű foglalatát is, valamint egy középkori pokoljáró kézikönyv XVIII. századi magyar fordításának részletét.

  A gyűjtemény második része - a külföldön lejegyzett magyar víziók tükörképeként - olyan európai látomásokat tartalmaz, melyek a magyar kódexekben találhatók.

  Válogatta, a szöveget gondozta, a bevezető tanulmányt írta: V. Kovács Sándor.

 • Szerző/Szerkesztő
  V. Kovács Sándor
  Kiadó
  Szépirodalmi Könyvkiadó
  Kiadás éve
  1985
  Kiadás helye
  Budapest
  Nyomda
  Kner Nyomda
  Sorozat
  Magyar Ritkaságok
  Oldalszám
  367
  Fordító
  Bellus Ibolya, Boronkai Iván, Érszegi Géza, Imre FLóra
  Illusztrátor/fotós
  Ginács László, Meszlényi Attila
  Nyelv
  magyar
  Kötéstípus
  Fűzött kemény papírkötés, kiadói papír védőborítóval.
  Állapot
  Jó.
  ISBN
  963 15 2927 4
  Raktárkészlet
  NINCS
  Cikkszám
  TLP01
  Tömeg
  370 g/db
Webáruház készítés