Termék részletek


Egységes vendéglátó receptkönyv és konyhatechnológia

Raktárkészlet: NINCS
Egységes vendéglátó receptkönyv és konyhatechnológia
6 000 Ft

Hasonmás kiadás

Készült Venesz József - Túrós Emil "Egységes vendéglátó receptkönyv és konyhatechnológia" című mű 1964. évi kiadása alapján.

 • Előszó

  E könyv közel negyedszázaddal ezelőtti kiadását az tette szükségessé, hogy egységesíteni kellett a különböző módon alkalmazott konyhatechnológiai eljárásokat, valamint szabályozni az ételek elkészítéséhez szükséges nyersanyagok mennyiségét.
  Ezen funkciójából eredően a szakkönyv évekig a konyhák nélkülözhetetlen, sőt kötelezően használatos bibliája volt. Szakmánk fejlődése, a vendéglátás arculatának megváltozása, az idegenforgalom térhódítása következtében megszűnt az anyaghányadok kötelező használata. Valóban ekkor kerültek felszínre a könyv eredeti szakmai erényei. Ez elsősorban a pontos technológiai leírásoknak, a mindenki által érthető korrekt nyelvezetnek és annak a tartalmi felépítésnek köszönhető, amely következtében a könyv a mai napig meg tudta őrizni mondanivalójának frissességét, a szerzők gondolatának időszerűségét, ami a magyar konyha eredeti arculatának megőrzésére irányult.
  A kitűnő szerzőpáros Venesz József és Túrós Emil a könyv soraiban évtizedes tapasztalataikat öltötték bele. Munkájukban támaszkodtak a legszakavatottabb mesterek évtizedes gyakorlati tapasztalataira. Móser István, Rákóczi János, Rechberger Elek - akiknek szakmai tudását, meghatározó egyéniségét országunk határain kívül is a legnagyobb elismerés övezte - voltak e könyvben leírt receptek gyakorlati kivitelezői.
  Változó világunkban jöhetnek új hullámok, új divatirányzatok. Ezek térhódítása tapasztalható a képzőművészet, a színművészet, az irodalom és az élet számtalan területén. Természetes, hogy a gasztronómia, az emberek étkezésének kulturája sem maradhat érintetlenül e változások során. Napról napra új nyersanyagokkal, korszerű technológiai megoldásokkal gazdagodik konyhaművészetünk. Ízlésünket nagymértékben befolyásolják a nemzetközi konyha különböző irányzatai.
  Mégis e könyv tartalmi mondanivalója a mai napig irányadó, mert a mesterség tárgyszerű igazsága nem változik, még akkor sem, ha az új elemekkel bővül. Szakmánk aktív művelői, konyhafőnökök, mesterszakácsok, a konyhatechnológiát oktató pedagógusok, a szakmai kérdések tisztázása során a mai napig is szívesen hivatkoznak a könyvre, ahogy a szakmai köznyelvben ismert a „VENESZ"-re.
  Ezért meggyőződésem, hogy amikor a kezünkbe vesszük a könyv reprint kiadását, olyan eszköz birtokába jutunk, amely soha nem elévülő, szakmai útmutatást tud adni a mai kor mesterembereinek is.
  Ez önmagában meghatározza e könyv értékét, amely ma már biztosan a magyar klasszikus szakirodalom kiválóságainak sorába tartozik. Külön öröm, hogy a könyv akkor jelenik meg - több évtizedes hiányt pótolva - amikor a Magyar Szakácsok és Cukrászok Szövetsége 20 éves fennállását ünnepli. A mű szerzői rakták le annak a Szövetségnek alapkövét, amely hivatott továbbvinni azt a gondolatot, amely a könyv soraiban megfogalmazódott.
  Kívánom, hogy legyen a könyv továbbra is szakmai útmutató, tankönyv és konyhai kézikönyv egyaránt. Használják a szakemberek mindennapi munkájukban és őrizzék meg annak szellemiségét, amely a két jeles szakembert - e könyv szerzőit - arra ösztönözte, hogy munkájukat örökül hagyják a szakma mai művelőire.

  Unger Károly

  a Magyar Szakácsok és Cukrászok Szövetsége elnöke

 • Alcím
  Hasonmás kiadás
  Szerző/Szerkesztő
  Venesz József - Turós Emil
  Kiadó
  NOVORG International Szervező és Kiadó Kft.
  Kiadás helye
  Budapest
  Nyomda
  ALFAPRINT Nyomdaipari Kft.
  Oldalszám
  826
  Nyelv
  magyar
  Kötéstípus
  Vászon. Fóliával.
  Állapot
  ISBN
  963 616 108 9
  Raktárkészlet
  NINCS
  Cikkszám
  VJ2
  Tömeg
  1,16 kg/db
Webáruház készítés