Termék részletek


A magyar könyvgyűjtő kalauza

Raktárkészlet: VAN
A magyar könyvgyűjtő kalauza
4 400 Ft
 • A magyar nyelvű könyvek piacán mostanáig nem létezett olyan kiadvány, amilyen A magyar könyvgyűjtő kalauza megjelenésével megszületett. Pogány György összefüggően felépítve tárgyalja a "bibliofília" területével kapcsolatos ismereteket. Az elméleti és történeti részeket a gyakorlati ismeretanyag összegzése követi, a mű nagyobb egységei - A bibliofília fogalma, jelentése, gyűjtési területek; Könyvművészeti alapismeretek; A bibliofília hazai történetének vázlata; A magyarországi bibliofília intézményrendszerének vázlatos történetének vázlata; A magyarországi bibliofília intézményrendszerének vázlatos története; A gyakorlat - szakmailag megbízhatóan, mégis olvasmányos stílusban tárgyalják ezt a sokfelől megközelíthető és sokfelé szerteágazó humán tudományos diszciplínát.
  A mű elsősorban a magyar gyakorlat bemutatására vállalkozik, a téma egyetemes összefüggéseit csak annyiban érinti, amennyiben a hazai fejlődés megértéséhez azok elengedhetetlenül szükségesek. A kötet megírása során a szerző felhasználta egyes részkérdésekben végzett kézirattári és levéltári alapkutatásait (a XX. századi magyar bibliofília bizonyos jelenségei), a kiadvány nagyobbik része azonban a roppant kiterjedt mennyiségű szakirodalom szintetizáló jellegű feldolgozása. A bibliofília feltételezi a szükséges és állandó önképzést, a kalauz azokat az alapismereteket tartalmazza, amelyekre építve egy gyűjtő a speciális problémákat is tisztázhatja. Éppen ezért a szükséges lábjegyzetek, hivatkozások mellett a kötet végén részletes irodalomjegyzék nyújt további eligazodást a kérdéskörben. A szövegközti illusztrációk jól szolgálják az ismeretek elsajátítását.
  A kiadvány elsősorban a könyvbarátok növekvő számú táborát és a könyvkereskedőket (antikváriusokat) érdekelheti, de tematikájánál fogva felhasználható a könyvtáros képzésben és a könyves szakképzésben oktatási segédletként is.

 • Szerző/Szerkesztő
  Pogány György
  Kiadó
  Kiss József Könyvkiadó
  Kiadás éve
  2005
  Kiadás helye
  Budapest
  Nyomda
  Marosi-Print Nyomda
  Oldalszám
  317
  Nyelv
  magyar
  Kötéstípus
  fűzött kemény papírkötés, kiadói papír védőborítóval
  Állapot
  jó, a korábbi tulajdonos ex librisével
  ISBN
  963 85500 3 1
  Raktárkészlet
  VAN
  Cikkszám
  MAKOKA
  Tömeg
  623 g/db
Webáruház készítés