Termék részletek


Nyúltenyésztők kézikönyve

Raktárkészlet: VAN
Nyúltenyésztők kézikönyve
5 800 Ft
A szerkesztő "A nyúltenyésztés kézikönyve" visszhangja alapján a téma újszerű feldolgozására vállalkozott. Szem előtt tartotta azt, hogy miután a vágónyúltermelés néhány igen jól szervezett elsősorban a tenyészanyag előállításával foglalkozó nagyüzem kivételével döntő részben háztáji körülmények között folyik, az ismeretanyagot olyan formában célszerű feldolgozni, hogy azt az alapfokú és felsőfokú ismeretekkel rendelkezők is hasznosítani tudják. E mellett részletesen foglalkozik az utóbbi években fellendült angóranyúltartás és tenyésztés ismereteivel.
A könyv 11 fő fejezetben, naprakészen tartalmazza a nyúltenyésztéssel és -tartással kapcsolatos összes elméleti és gyakorlati tudnivalót. A nyúl anatómiájának és élettanának rövid ismertetése után a szerzők foglalkoznak a házinyúl genetikájával és tenyésztésével, majd a nyúlfajtákat mutatják be. Ezt követi a takarmányozást tartalmazó fejezet. A háztáji és nagyüzemi elhelyezés tudnivalóit elkülönítetten ismertetik. A 9. fejezet elsősorban a kistenyésztőknek szól. Ebben foglalják össze a tenyészanyag és a tartási eszközök beszerzésére, az értékesítés lehetőségeire, a biztosítás módjára, a szakmai szervezetekre vonatkozó tudnivalókat. A 10. fejezet az angóranyúl tenyésztését és tartását, a 11. fejezet pedig a házinyúl egészségvédelmét tartalmazza.
A könyvet számos ábra és fekete-fehér teszi szemléletessé.
Ajánljuk a könyvet valamennyi nyúltartónak.

A könyv színes és fekete-fehér fotókat, ábrákat tartalmaz.
  • Tartalom
    Előszó 13
    Bevezetés (Dr. Holdas Sándor) 15
    A nyúl
    A nyúltenyésztés népgazdasági jelentősége 15
    Az egyes országok nyúltenyésztésének helyzete 17
    A magyar nyúltenyésztés fejlődése és jelenlegi helyzete 23
    A nyúl elnevezése ivar, életkor és hasznosítási irány szerint 25
    A házinyúl rendszertani helye 26
    A házinyúl őse és rokonai 26
    A nyúl háziasítása (domesztikációja) 28
    Változások a domesztikáció folyamán 32
    Dedomesztikáció 33
    Irodalom 34
    A nyúl szervezetének fölépítése (Dr. Holdas Sándor) 35
    A nyúl testtájai 35
    A nyúl csontos váza 37
    A nyúl izomzata 38
    A nyúl emésztőrendszere 39
    A nyúl légzőszervei 41
    A vér és a nyirok sajátosságai 41
    A vizeletkiválasztó rendszer 42
    A nyúl szaporítószervei 42
    A nyúl idegrendszere 43
    A nyúl idegrendszere 43
    A belső elválasztású mirigyek és a hormonok 43
    A nyúl hőszabályozása 44
    A nyúl köztakarója 44
    A szőrnövekedés és a vedlés 45
    Irodalom 46
    A házinyúl szaporítása (Dr. Holdas Sándor) 47
    Az ivarzást kiváltó hormonális helyzet 47
    Az ivarzás külső jelei 47
    Peteleválás vagy ovuláció 48
    Az ondósejtek képződése 48
    A fedeztetés 49
    Ivararány 49
    Termékenyülés 50
    Hormonális helyzet az ivarzás után 51
    A magzati fejlődés 51
    A vemhesség 51
    A vemhesség megállapítása 52
    Az anyanyúl tartása és takarmányozása 52
    Az ellés körüli teendők 53
    Rendellenességek a termékenyülésben és az ellésben 54
    A mesterséges termékenyítés 55
    A sűrített fedeztetés 57
    Irodalom 58
    A nyúl fölnevelése (Dr. Holdas Sándor) 59
    A szoptatás időszaka alatti növekedés és fejlődés 60
    Teendők az ellés után 61
    A kisnyulak mesterséges fölnevelése 63
    Gondozás a szoptatás időszaka alatt 63
    Mérés és jelölés a 21. napon 65
    A szopós nyulak elválasztása 67
    Az elválasztás módszerei 68
    A tetoválás 69
    Mérések 71
    Növekedés és fejlődés a választás után 71
    A 10-12 hetes életkor 72
    Ivarérettség és tenyészérettség 72
    A tenyészállat-nevelés időszaka 73
    Az egyfázisos nevelés 74
    Irodalom 75
    A házinyúl genetikája és tenyésztése (Dr. Szendrő Zsolt, Dr. Holdas Sándor) 77
    Genetikai alapfogalmak 77
    A sejt fölépítése 77
    Kromoszómák, gének 78
    Mutáció 79
    Sejtosztódás, megtermékenyülés 80
    Számtartó sejtosztódás (mitózis) 80
    Számfelező sejtosztódás (meiózis) 82
    Megtermékenyülés 82
    Ivari kromoszómák, az ivar öröklődése 83
    Örökléstani alapfogalmak és jelölések 84
    A kvalitatív (minőségi) tulajdonságok öröklése 85
    Mendel törvényei 85
    A tarkaság törvényei 90
    A szőrzet minőségének öröklése 91
    A szín öröklése 92
    Öröklődő rendellenességek 102
    A kvantitatív (mennyiségi) tulajdonságok öröklése 106
    Örökölhetőségi érték 109
    Szelekciós előrehaladás 110
    Korrelációs regressziók 113
    A húsnyulak értékmérő tulajdonságai 116
    Termékenyítőképesség 116
    Fedeztethetőség és vemhesülési százalék 118
    Alomnépesség 120
    Fialási gyakoriság 122
    Tejtermelés 124
    Testtömeg, tömeggyarapodás 127
    Takarmányfogyasztás és takarmányértékesítés 130
    A hústermelő képesség 133
    A prém minősége 136
    Szervezeti szilárdság 137
    Igénytelenség 138
    Vérmérséklet 138
    Rossz szokások 139
    Az apaállatok szelekciójának szempontjai 139
    Szelekciós és tenyésztési módszerek 140
    Ivadékvizsgálat 142
    Központi ivadékvizsgálat 143
    Tenyésztési módszerek a nyúltenyésztésben 152
    Irodalom 153
    A házinyúl fajtái (Dr. Csikváry László, Czibulyás József, Dr. Holdas Sándor) 155
    Az egyes nyúlfajták jellemzése 156
    A nagy testű vagy óriás nyúlfajták 156
    A magyar óriás 157
    A fehér óriás 158
    A német tarka óriás 159
    A magyar fehér 160
    Egyéb ismertebb óriás fajták 160
    A középnagy testű nyúlfajták 163
    A bécsi kék 163
    A bécsi fehér 164
    Az alaszka 165
    A nagy csincsilla 165
    A francia nagyezüst 166
    A világos nagyezüst 167
    A német sötét nagyezüst 168
    Az új-zélandi fehér 168
    Az új-zélandi vörös 170
    A burgundi vörös 170
    A kaliforniai 171
    A fehér hotot nyúl 172
    A cseh tarka nyúl 172
    A japán nyúl 174
    A havanna nyúl 174
    A fehér szálkás szőrű nyúl 175
    A belga vitás nyúl 175
    A cseh megfejtő nyúl 176
    A dán fehér nyúl 176
    A szaténnyúl 177
    A türingiai nyúl 177
    Kis testű fajták 177
    Az angol tarka 177
    A hollandi tarka 178
    A kis csincsilla 179
    A marburgi mókus 180
    A nyestszínű nyúl 180
    A csernyúl 181
    A szász aranynyúl 182
    A kis kosorrú nyúl 182
    A kis ezüstnyulak 183
    A törpe fajták 185
    A hermelinnyúl 185
    A színes törpenyulak 185
    A törpe kosorrú nyulak 185
    A rövid szőrű nyúlfajták (rex fajták) 186
    Castor rex 186
    Egyéb rex fajták 187
    Különleges prémnyulak 188
    A nyestnyúl 188
    Az oposszumnyúl 188
    A hosszú szőrű fajták 189
    A rókanyúl 189
    A hibrid nyulak 189
    A házinyúl küllemi bírálata 190
    A minden fajtára érvényes általános követelmények 191
    Testtömeg (súly) 191
    Testfelépítés 191
    Fajtajelleg 193
    A szőrzet minősége (bőr) 193
    A szőrzet színe és jegyei (rajzolatai) 194
    Az összbenyomás és az aljszőrzet 196
    A kiállításon való részvételt kizáró okok 196
    A bírált nyulak minősítése 196
    A gyűjtemények (kollekciók) értékelése 197
    Irodalom 197
    A nyúl takarmányozása (Dr. Gippert Tibor, Dr. Holdas Sándor, Dr. Fekete Sándor) 199
    Az emésztőkészülék fölépítése és működése 199
    Az emésztőrendszer fölépítése 199
    Az emésztőrendszer kifejlődése az egyedi élet során 201
    A lágybélsár-evés (cékotrófia) 201
    A táplálóanyagok emésztése, fölszívódása 203
    A táplálékfölvétel szabályozása 203
    Az egyes takarmányalkotók emésztése 204
    A nyúlfiókák emésztésének sajátosságai 206
    A takarmányok táplálóértéke 206
    A táplálóanyagok kihasználása és az azt befolyásoló tényezők 206
    A táplálóanyagok hasznosulása, takarmányértékesülés 210
    A nyúltakarmányozásban használt takarmányegységek 210
    A nyúl táplálóanyag-szükséglete 211
    Az életfenntartó táplálóanyag-szükséglet 212
    A termelés táplálóanyag-szükséglete 213
    A nyúl táplálóanyag-ellátása 217
    A nyulak vízforgalma és vízszükséglete 218
    Nitrogéntartalmú anyagok, fehérjeellátás 219
    A nyulak aminosav szükséglete 220
    A nem fehérjeszerű nitrogéntartalmú anyagok 221
    A nyulak fontosabb fehérjetaakrmányai 222
    Nitrogénmentes szerves anyagok 222
    Kivonható szénhidrátok 222
    Nyersrostszükséglet 223
    A zsírok és szerepük 224
    A nyúl energiaellátása 224
    A nyúl ásványianyag-szükséglete és -ellátása 225
    Makro- vagy szervalkotó ásványi anyagok 226
    A nyúl kalcium- (mész) és foszforigénye 226
    A kalcium- és foszforszükséglet fedezése 226
    Magnézium 227
    Nátrium, kálium, kloridok 227
    Kén 227
    Vas 227
    Mikro- vagy nyomelemek 227
    A nyulak vitaminszükséglete 228
    A-vitamin 228
    D-vitamin 230
    E-vitamin 230
    K-vitamin 230
    B-vitamin-csoport 231
    Kolin 231
    C-vitamin 231
    Egyéb hatóanyagok 231
    A nyulak fontosabb takarmányai 232
    A zöldtakarmányok 238
    Gyökér- és gumós takarmányok 240
    Szénafélék, szalmák 241
    Magvak és termések 243
    Ipari melléktermékek 246
    Állati eredetű takarmányok 248
    Egyéb takarmányok 248
    Kiegészítő takarmányok 249
    A nyúltápok 251
    A takarmányok előkészítése 252
    A különböző hasznosítási irányú nyulak takarmányozása 253
    A hízó nyulak takarmányozása 253
    A tenyésznyulak takarmányozása 255
    Az angóranyulak takarmányozása 258
    Takarmányozási módszerek 259
    Az intenzív takarmányozás 259
    A kombinált takarmányozás 261
    Nyúltáp nélküli, hagyományos takarmányozás 263
    A takarmányozás tervezése 266
    A nyulak itatása 267
    Irodalom 267
    A házinyúl elhelyezése és tartása (Pacs István, Molnár Béla, Dr. Keszthelyi Kamilló) 269
    A nyúltelep helyének megválasztása 269
    A kisüzemi telephely megválasztásának általános kívánalmai 270
    A nagyüzemi telep helyének megválasztása, az elhelyezés általános kívánalmai 271
    Nyúlistállók és kiszolgálólétesítmények 272
    Zárt tartás és szabad tartás a kisüzemben 273
    Nagyüzemi zárt tartás 273
    A házinyúl tartásának élettani követelményei 274
    Etológiai megfigyelések a házinyulakon 277
    Technológiai lehetőségek a nyúl tartásában 283
    A nagyüzemi és a kisüzemi nyúltartó épületek típusai és célszerű belső elrendezése 288
    Épülettípusok 288
    Nagyüzemi épületek 288
    Kisüzemi épületek 289
    A nyúlketrecekkel szemben támasztott általános igények 293
    Ketrectípusok 295
    Egyszerű egyedi ketrecek 295
    Ketrecblokkok 295
    A nyúlketrecek fölszerelési tárgyai 304
    A padozat 304
    Az etetők 305
    Az itatók 309
    Az elletőláda 311
    A pihenődeszka 313
    A nagyüzemi házinyúltenyésztés technológiája 313
    Nagyüzemi munkamódszerek 313
    A Bikali Állami Gazdaság nyúltelepének üzemelése 315
    Fölnevelési módszer 315
    Épületek és berendezések 319
    Tenyésztési technológia 321
    A Dunavarsányi Petőfi Mezőgazdasági Termelőszövetkezet nyúltelepének üzemelése 325
    Ketrecek és fölszerelések 326
    A főbb munkamozzanatok szervezése 326
    A Környei Mezőgazdasági Kombinát nyúlhústermelési rendszere 329
    A tenyésztelep leírása és üzemeltetése 330
    Termelésszervezés 331
    A trágyakezelés megoldásai 332
    Irodalom 334
    A nyúltartással kapcsolatos általános ismeretek (Czibulyás József) 335
    A vágónyúl termelése és forgalmazása 335
    A vágónyúl-forgalmazás szervezete 336
    A nyúltermelési és külkereskedelmi társulás 338
    A Dunavarsányi Házinyúlhús-termelési Rendszer (DHR) 339
    Az ÁFÉSZ-ek szerepe a húsnyúl forgalmazásában 343
    A nyúltenyésztő szakcsoportok 344
    A házinyúl törzskönyvezése 345
    A vágónyúl minőségi követelményei 348
    Az élő nyulak szállítása 349
    A nyúl házi vágásának és földolgozása 351
    A tenyésznyulak biztosítása 355
    A nyúltenyésztők szakmai szervezetei 357
    Az egyesületek működése 358
    Az angóranyúl tenyésztése és gyapjútermelése (Dr. Csikváry László) 361
    Az angóra hazánkban 361
    Az angóra kialakulása 362
    Az angórafajta leírása 363
    A Magyarországon jelenleg található angóranyulak jellemzői 364
    Gyapjúismeret 365
    A gyapjúszál fejlődése és szöveti szerkezete 366
    A gyapjú szőrféléi 367
    A gyapjú értékmérő tulajdonságai 368
    A gyapjú fizikai tulajdonságai 369
    A nemezesedés 370
    Az angóranyúl vedlése 371
    Az angórák tenyészkiválasztásának irányelvei 372
    Az angóraanyák kiválasztásának szempontjai 372
    A bakok kiválasztásának szempontjai 373
    Gyapjútermelés 374
    Növekedési erély 374
    Takarmányértékesítés 375
    Angóra vonalhibridek előállítása 375
    A teljesítményvizsgálatok 376
    Az angóranyúl küllemi bírálata 378
    A nemzetközi standard 378
    Értékelés 379
    A hibák értékelése 380
    Az angóranyúl takarmányozása 382
    A táplálóanyag-szükséglet 383
    Az ásványianyag-szükséglet 384
    Az angóratápok 384
    Tömegtakarmányok és hulladékok 385
    Ivóvízszükséglet 386
    Az angórák szaporodása 386
    Az angóra környezeti igényei 387
    A gyapjú 388
    A gyapjú gondozása 388
    A gyapjú tépése 389
    Az angóra nyírása 389
    A lenyírt gyapjú osztályozása 391
    A gyapjú osztályozása és raktározása 392
    Irodalom 392
    A házinyulak egészségvédelme (Dr. Csikváry László) 393
    A konstitúció 394
    Egészségvédelem a házinyúl különböző életszakaszaiban 394
    A szopós korban előforduló betegségek megelőzése 394
    A választási korban előforduló betegségek megelőzése 397
    A kokcidiózis 399
    A növendék nyulak egyéb betegségei 400
    A kifejlett és tenyészérett nyulak betegségeinek megelőzése 402
    A mixomatózis 402
    A pasteurellózis 405
    A nyálkás bélgyulladás 408
    A bélsárpangás és a heveny felfúvódás 408
    A rühösség 409
    Gombák okozta bőrbetegségek 409
    A házinyulak egyéb, gyakrabban előforduló betegségei 410
    Az egészséges és a beteg házinyúl 411
    Higiéniai irányelvek a háztáji nyúltenyésztésben 415
    Higiéniai irányelvek a nyúltenyésztő nagyüzemekben 417
    Ajánlott fertőtlenítőszerek 418
    Irodalom 419
  • Szerző/Szerkesztő
    Szerzők: Czibulyás József, et al., Szerkesztő: Dr. Holdas Sándor
    Kiadó
    Mezőgazdasági Könyvkiadó Vállalat
    Kiadás éve
    1985
    Kiadás helye
    Budapest
    Oldalszám
    425
    Nyelv
    Magyar
    Kötéstípus
    vászon, kiadói papír védőborítóval
    Állapot
    ISBN
    963 231 971 0
    Raktárkészlet
    VAN
    Cikkszám
    NYUSZI
    Tömeg
    1,2 kg/db
Webáruház készítés