Termék részletek


Nem ígértem rózsakertet

Raktárkészlet: NINCS
Nem ígértem rózsakertet
2 800 Ft
 • Ez a könyv is a hatvanas években keletkezett, mint két híres társa, Sylvia Plath Az üvegbúrája és Ken Kesey film- és színdarab-változatában is nagy sikerű műve, a Száll a kakukk fészkére. Joanne Greenberg regénye is a bestsellerlisták élére került, sikeres film is készült belőle.

  Fried doktornő Hitler elől ment Amerikába, Deborah Blau nagyapja még a múlt század végi szegénység elől, Lettországból. Szülei sokáig nem sejtik, hogy dédelgetett csodagyermeküket annyira megviseli a világ hazugsága és kegyetlensége - az orvosoké, akik ötéves korában tumort operálnak ki belőle, a nagyapáé, aki családja zsarnoka, a nyári táboré, ahol a zsidó kislányt kiközösítik - hogy a betegségbe, a maga teremtette külön világba, az őrületbe menekül előle.

  Az elmegyógyintézet: egyfajta felszabadulás. A betegek úgy érzik, itt végre önmagukat adhatják. De a halvány remény is ott ólálkodik közöttük. Kínozzák magukat és egymást, de a szeretet és a barátság is megterem ebben a külön világban, amelynek megvannak a maga saját törvényei. Fried dokgornő tudja és lassanként a lány szüleivel is megérteti, hogy a gyógyulás csak hosszú, keserves munka eredménye lehet, és némelyik stációja az épelméjüek világa felől nézve inkább rosszabbodásnak hat. Nem áltatja betegét, "nem ígér neki rózsakertet" . és az őszinteség végül is megteszi a hatását.

  Az írónő sem igér rózsakertet az olvasónak, de nem is traktálja öncélú borzalmakkal, ellenben megmutatja, hogy a zárt osztály dühöngő őrültjei is emberi lények, mindig ott lappanghat bennük az a rejtett erő, ami végül is az orvos egyetlen szövetségese.

 • Szerző/Szerkesztő
  Joanne Greenberg
  Kiadó
  Európa Könyvkiadó
  Kiadás éve
  1997
  Kiadás helye
  Budapest
  Nyomda
  Kaposvári Nyomda
  Oldalszám
  314
  Fordító
  Dezsényi Katalin
  Nyelv
  magyar
  Kötéstípus
  ragasztott papírkötés
  Állapot
  Jó.
  ISBN
  963 07 6227 7
  Raktárkészlet
  NINCS
  Cikkszám
  JGR
  Tömeg
  310 g/db
Webáruház készítés