Termék részletek


Az új ember

ÚJ
Raktárkészlet: VAN
Az új ember
4 500 Ft
 • Szent János evangéliumában olvasunk egy beszélgetést, amelyben Jézus egy ember újjászületéséről beszél a zsidók egyik vezető írástudójával, Nikodémussal. Jézus azt mondja: „Ha valaki nem születik újonnan, nem láthatja meg az Isten országát" (Jn 3,3). Nikodémus ámultan kérdi: „Hogyan születhet valaki, amikor már öreg? Csak nem térhet vissza anyja méhébe azért, hogy újraszülessék?" De Jézus határozott szavakkal mond ellent: „Ha valaki nem születik víztől és Lélektől, nem mehet be az Isten országába. Ami testtől született, test az, és ami Lélektől született, lélek az. Ne csodálkozz, hogy ezt mondom neked: Újonnan kell születnetek. A szél arra fúj, amerre akar; hallod zúgását, de nem tudod, honnan jön, és hova megy: így van mindenki, aki a Lélektől született" (Jn 3,5-8).
  Amiről Jézus beszél, az egy teljesen újfajta születés, amely végleges értelmet ad az életnek. Az első születés, a testből, előkészület a második születéshez elme és a szív lelki ébredésére. Újjászületni annyi - megszületni az egoizmuson, önzésen, individualitáson túl Krisztusban. A testből születni - beleszületni az emberi nembe annak küzdelmeivel, gyűlöletével, szeretetével, szenvedélyével és vágyaival. A lélekből születni - megszületni Istenben (vagy Isten országában) túl a gyűlöleten, túl a küzdelmen, békességben, szeretetben, örömben, önmegsemmisülésben, szolgálatban, gyengédségben, alázatban, erőben. Az újjászületés, amelyről Krisztus beszél, nem egyszeri esemény, hanem folyamatos, dinamikus, belső megújulás: „húsvét", amelyben az ember egyre jobban megszabadul az önzésétől, és nemcsak növekszik a szeretetben, hanem bizonyos értelemben ő maga válik szeretetté.
  A szerző e művében elénk tárja, hogyan valósította meg életében ezt az újjászületést Thomas Merton, a XX. század egyik kiemelkedő lelki mestere, a szemlélődő, de élményeit írásban is megjelentető trappista szerzetes.

 • Szerző/Szerkesztő
  Thomas Merton
  Kiadó
  Agapé, Ferences Noymda és Könyvkiadó Kft.
  Kiadás éve
  2000
  Kiadás helye
  Szeged
  Sorozat
  Metanoeite 5.
  Oldalszám
  155
  Nyelv
  magyar
  Kötéstípus
  ragasztott puha papírkötés
  Állapot
  ISBN
  963 458 219 2
  Raktárkészlet
  VAN
  Cikkszám
  AZUJE
  Státusz
  ÚJ    
  Tömeg
  181 g/db
Webáruház készítés