Termék részletek


A cukorrépa termesztése

Raktárkészlet: VAN
A cukorrépa termesztése
4 900 Ft

Könyvtári könyv volt.

A szerzői kollektíva azt a célt tűzte maga elé, hogy a legújabb eredmények alapján összefoglalja a cukorrépa-termesztés és -feldolgozás teljes vertikumát, rámutatva a továbblépés lehetőségeire is. Ezzel az elméleti és gyakorlati szakembereknek kívánnak segítséget nyújtani az eddig elért eredmények széles körű elterjesztéséhez és a még előttük álló feladatok minél sikeresebb megoldásához.

  • Tartalom

    Bevezetés
    Pintér Pál: A cukorrépa-termesztési és a cukorszükséglet kölcsönhatásának közgazdasági értékelése
    A cukortermelés helyzete a világon és hazánkban 7
    A cukortermelés és -fogyasztás nemzetközi jellemzői 12
    Benedekné Dr. Lázár Magdolna: A cukorrépa morfológiája és élettana
    A cukorrépa morfológiája 15
    Virágzat, termés, mag, csíra 15
    Répatest 17
    Levélrózsa 22
    A cukorrépa növekedése és fejlődése 25
    A csírázás 25
    A vegetatív szervek növekedése és fejlődése 26
    A generatív szervek növekedése és fejlődése 28
    A cukorrépa vízforgalma, vízgazdálkodása 29
    A cukorrépa vízfelvétele 29
    A cukorrépa transzspirációja 30
    A cukorrépa vízfelhasználása 30
    A cukorrépa ásványi táplálkozása 32
    Nitrogén 33
    Foszfor 33
    Kálium 34
    Kalcium 35
    Magnézium 36
    Kén 36
    Bór 36
    Mangán, vas 37
    Cink 38
    Vanádium, nátrium 39
    A tápanyaghiány felismerése 39
    A szénhidrátok képződése 41
    A monoszacharidok bioszintézise 41
    A diszacharidok bioszintézise 42
    Az oligoszacharidok bioszintézise 43
    Fotoszintézis és légzés 45
    Fotoszintézis 45
    Fotorespiráció 47
    Sötét légzés (respiráció) 48
    A fotoszintézist és a légzést befolyásoló tényezők 50
    Cukorfelhalmozás 51
    A cukorfelhalmozás szabályozása 52
    A külső tényezők szerepe a cukorfelhalmozásban 53
    Cukortranszport 54
    A cukor megoszlása a répában 55
    A terméskialakulás dinamikája és az energiafelhasználás 56
    Dr. Vajdai Imre: A cukorrépa ökológiai igénye
    A hőmérséklet és a fény szerepe 60
    Csapadékhiány 67
    Talajigény 73
    A cukorrépa termesztéstechnológiája
    Bátyai János: A termőhely és az elővetemény megválasztása 77
    Dr. Vajdai Imre: Trágyázás 79
    Általános szempontok 79
    A tápanyagszükséglet meghatározása 83
    Istállótrágyázás 85
    Műtrágyázás 88
    Nitrogén-műtrágyázás 89
    Foszforműtrágyázás 97
    Kálium-műtrágyázás 100
    A műtrágyázás ideje 102
    Mésztrágyázás 104
    Nátriumtrágyázás 105
    Magnéziumtrágyázás 106
    Bórtrágyázás 106
    Lombtrágyázás 106
    A műtrágyázás gépei 108
    Bátyai János: Talaj-előkészítés 109
    Nyári, őszi talaj-előkészítés 110
    Tavaszi magágy-előkészítés 113
    Dr. Tátrai György: A talajművelő gépek megválasztása 115
    Dr. Magassy Lajos: A fajta jelentősége a termesztésben és az ipari feldolgozásban 117
    A cukorrépafajták iránt támasztott követelmények 119
    A nemesítés módszerei és perspektívái 121
    Termesztett fajták 124
    A vetőmaggal szemben támasztott igények 130
    A vetőmag termesztése 133
    Bátyai János: Vetés 136
    Vetési módok 137
    Vetésidő 138
    Vetésmélység 138
    Dr. Tátrai György: A vetés gépei 139
    Dr. Gólya Gyula: Ápolás és növényvédelem 145
    Gyomnövények, gyomirtás 145
    Kórokozók és az ellenük való védekezés 156
    Kártevők és az ellenük való védekezés 158
    Dr. Tátrai György: A növényvédelem gépei 162
    Dr. Vajdai Imre: Öntözés 165
    Az öntözővíz-szükséglet meghatározása 172
    Az öntözések ideje és száma 175
    Az öntözési módok 177
    Az öntözés hatása, eredményei 177
    Dr. Tátrai György: Öntözőberendezések 179
    Dr. Vajdai Imre: Betakarítás 182
    Bátyai János: A betakarítás módjai 189
    A betakarítás szervezése 190
    Dr. Tátrai György: A betakarítás gépei 193
    A betakarítógépek üzemeltetése 206
    Veszteségmérés 206
    Dr. Antal Emánuel - Dr. Tátrai György - Dr. Vajdai Imre: A termesztés során felhasználható energia hasznosulása
    A termés összetevőinek egységes energiaalapra hozása 209
    Az ökológiai energiapotenciál a jellegzetes tájegységekben 211
    A különböző termesztéstechnológiák energetikai vizsgálata 220
    Biológiai tényezők (energia) 226
    Törszök István: A cukorrépa termesztésének, átadásának és átvételének szervezeti formái
    A cukorrépa jelenlegi termesztési formái 230
    A répa betakarításának és átadásának szervezeti formái 233
    A betakarítás ütemezése 233
    Átvétel, minőségvizsgálat és bérezési formák 234
    Átvétel 234
    Minőségvizsgálat 237
    A cukorrépa ára, bérezési formák 239
    Angeli András: A cukorrépa tárolása és feldolgozása
    Az átvett répa tárolása 242
    Prizmák 244
    Tárolási problémák 251
    A répa minőségének hatása a feldolgozásra 254
    A cukorrépa feldolgozásának menete 254
    Nagy István: A cukorrépa melléktermékei és azok hasznosítása
    A leveles répafej felhasználásának lehetőségei a mezőgazdaságban 267
    A cukorrépa feldolgozásakor keletkező melléktermékek 270
    Nedves répaszelet 270
    Száraz répaszelet 273
    Melasz 274
    Cukorgyári mésziszap 274
    Cukorgyári ülepítő iszap 276
    A cukorgyári melléktermékek ipari átdolgozása, fehérjepótlótakarmányok előállítása 277
  • Szerző/Szerkesztő
    Dr. Vajdai Imre
    Kiadó
    Mezőgazdasági Kiadó
    Kiadás éve
    1984
    Kiadás helye
    Budapest
    Nyomda
    Egyetemi Nyomda
    Oldalszám
    307
    Nyelv
    magyar
    Kötéstípus
    Ragasztott papírkötés
    Állapot
    Jó. Könyvtári jelzésekkel.
    ISBN
    963 231 663 0
    Raktárkészlet
    VAN
    Cikkszám
    CUKORREPA
    Tömeg
    360 g/db
Webáruház készítés