Termék részletek
A cukorrépa termesztése
Könyvtári könyv volt.
A szerzői kollektíva azt a célt tűzte maga elé, hogy a legújabb eredmények alapján összefoglalja a cukorrépa-termesztés és -feldolgozás teljes vertikumát, rámutatva a továbblépés lehetőségeire is. Ezzel az elméleti és gyakorlati szakembereknek kívánnak segítséget nyújtani az eddig elért eredmények széles körű elterjesztéséhez és a még előttük álló feladatok minél sikeresebb megoldásához.
-
Tartalom
Bevezetés Pintér Pál: A cukorrépa-termesztési és a cukorszükséglet kölcsönhatásának közgazdasági értékelése A cukortermelés helyzete a világon és hazánkban 7 A cukortermelés és -fogyasztás nemzetközi jellemzői 12 Benedekné Dr. Lázár Magdolna: A cukorrépa morfológiája és élettana A cukorrépa morfológiája 15 Virágzat, termés, mag, csíra 15 Répatest 17 Levélrózsa 22 A cukorrépa növekedése és fejlődése 25 A csírázás 25 A vegetatív szervek növekedése és fejlődése 26 A generatív szervek növekedése és fejlődése 28 A cukorrépa vízforgalma, vízgazdálkodása 29 A cukorrépa vízfelvétele 29 A cukorrépa transzspirációja 30 A cukorrépa vízfelhasználása 30 A cukorrépa ásványi táplálkozása 32 Nitrogén 33 Foszfor 33 Kálium 34 Kalcium 35 Magnézium 36 Kén 36 Bór 36 Mangán, vas 37 Cink 38 Vanádium, nátrium 39 A tápanyaghiány felismerése 39 A szénhidrátok képződése 41 A monoszacharidok bioszintézise 41 A diszacharidok bioszintézise 42 Az oligoszacharidok bioszintézise 43 Fotoszintézis és légzés 45 Fotoszintézis 45 Fotorespiráció 47 Sötét légzés (respiráció) 48 A fotoszintézist és a légzést befolyásoló tényezők 50 Cukorfelhalmozás 51 A cukorfelhalmozás szabályozása 52 A külső tényezők szerepe a cukorfelhalmozásban 53 Cukortranszport 54 A cukor megoszlása a répában 55 A terméskialakulás dinamikája és az energiafelhasználás 56 Dr. Vajdai Imre: A cukorrépa ökológiai igénye A hőmérséklet és a fény szerepe 60 Csapadékhiány 67 Talajigény 73 A cukorrépa termesztéstechnológiája Bátyai János: A termőhely és az elővetemény megválasztása 77 Dr. Vajdai Imre: Trágyázás 79 Általános szempontok 79 A tápanyagszükséglet meghatározása 83 Istállótrágyázás 85 Műtrágyázás 88 Nitrogén-műtrágyázás 89 Foszforműtrágyázás 97 Kálium-műtrágyázás 100 A műtrágyázás ideje 102 Mésztrágyázás 104 Nátriumtrágyázás 105 Magnéziumtrágyázás 106 Bórtrágyázás 106 Lombtrágyázás 106 A műtrágyázás gépei 108 Bátyai János: Talaj-előkészítés 109 Nyári, őszi talaj-előkészítés 110 Tavaszi magágy-előkészítés 113 Dr. Tátrai György: A talajművelő gépek megválasztása 115 Dr. Magassy Lajos: A fajta jelentősége a termesztésben és az ipari feldolgozásban 117 A cukorrépafajták iránt támasztott követelmények 119 A nemesítés módszerei és perspektívái 121 Termesztett fajták 124 A vetőmaggal szemben támasztott igények 130 A vetőmag termesztése 133 Bátyai János: Vetés 136 Vetési módok 137 Vetésidő 138 Vetésmélység 138 Dr. Tátrai György: A vetés gépei 139 Dr. Gólya Gyula: Ápolás és növényvédelem 145 Gyomnövények, gyomirtás 145 Kórokozók és az ellenük való védekezés 156 Kártevők és az ellenük való védekezés 158 Dr. Tátrai György: A növényvédelem gépei 162 Dr. Vajdai Imre: Öntözés 165 Az öntözővíz-szükséglet meghatározása 172 Az öntözések ideje és száma 175 Az öntözési módok 177 Az öntözés hatása, eredményei 177 Dr. Tátrai György: Öntözőberendezések 179 Dr. Vajdai Imre: Betakarítás 182 Bátyai János: A betakarítás módjai 189 A betakarítás szervezése 190 Dr. Tátrai György: A betakarítás gépei 193 A betakarítógépek üzemeltetése 206 Veszteségmérés 206 Dr. Antal Emánuel - Dr. Tátrai György - Dr. Vajdai Imre: A termesztés során felhasználható energia hasznosulása A termés összetevőinek egységes energiaalapra hozása 209 Az ökológiai energiapotenciál a jellegzetes tájegységekben 211 A különböző termesztéstechnológiák energetikai vizsgálata 220 Biológiai tényezők (energia) 226 Törszök István: A cukorrépa termesztésének, átadásának és átvételének szervezeti formái A cukorrépa jelenlegi termesztési formái 230 A répa betakarításának és átadásának szervezeti formái 233 A betakarítás ütemezése 233 Átvétel, minőségvizsgálat és bérezési formák 234 Átvétel 234 Minőségvizsgálat 237 A cukorrépa ára, bérezési formák 239 Angeli András: A cukorrépa tárolása és feldolgozása Az átvett répa tárolása 242 Prizmák 244 Tárolási problémák 251 A répa minőségének hatása a feldolgozásra 254 A cukorrépa feldolgozásának menete 254 Nagy István: A cukorrépa melléktermékei és azok hasznosítása A leveles répafej felhasználásának lehetőségei a mezőgazdaságban 267 A cukorrépa feldolgozásakor keletkező melléktermékek 270 Nedves répaszelet 270 Száraz répaszelet 273 Melasz 274 Cukorgyári mésziszap 274 Cukorgyári ülepítő iszap 276 A cukorgyári melléktermékek ipari átdolgozása, fehérjepótlótakarmányok előállítása 277
-
Szerző/Szerkesztő Dr. Vajdai ImreKiadó Mezőgazdasági KiadóKiadás éve 1984Kiadás helye BudapestNyomda Egyetemi NyomdaOldalszám 307Nyelv magyarKötéstípus Ragasztott papírkötésÁllapot Jó. Könyvtári jelzésekkel.ISBN 963 231 663 0Raktárkészlet VANCikkszám CUKORREPATömeg 360 g/db
Kategóriák
- Újdonságok
- Antikvár könyvek
- Állatorvosi könyvek
- Biológia
- Családtörténet
- Dedikált könyvek
- Életmód, egészség, szépségápolás
- Építészet
- Erdészet, faipar
- Ezotéria, asztrológia
- Fantasy
- Filozófia
- Fizika
- Földrajz, csillagászat
- Gasztronómia
- Gyerekkönyvek
- Helytörténet
- Hobbi, szórakozás
- Idegen nyelvű könyvek
- Időszaki kiadványok
- Ifjúsági irodalom
- Informatika
- Irodalomtörténet, -elmélet, nyelvészet
- Jog
- Kémia
- Képregények
- Könyvrégiségek
- Környezetvédelem, természetvédelem, ökológia
- Közgazdaságtan, üzlet
- Lexikonok
- Matematika
- Mezőgazdaság
- Műszaki könyvek
- Művelődéstörténet
- Művészet
- Néprajz
- Orvosi könyvek
- Pedagógia, gyógypedagógia
- Pengős, ponyva
- Politika
- Pszichológia
- Sport
- Szépirodalom
- Szociológia
- Szótárak
- Tankönyvek
- Természetrajz
- Történelem
- Útikönyvek
- Útleírások
- Vadászat, halászat
- Vallás
- Játék, ajándék
- Térképek
- Új kiadványok
Termékajánló